Diervriendelijk isoleren

U wilt uw woning isoleren. Wist u dat onder daken en in spouwmuren van woningen vaak kleine vogels en vleermuizen leven? Vaak zonder dat u het weet. In Wassenaar leven er bijvoorbeeld veel vleermuizen in oudere woningen en deze dieren kunnen dan hun verblijfplaats verliezen of worden gedood. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Er is daarom de mogelijkheid om uw huis diervriendelijk te isoleren. 

Wilt u in de komende periode aan de slag met uw huis isoleren? 

Dan zijn er de volgende mogelijkheden:

  1. Direct zelf isoleren onder de werkwijze natuurvriendelijk isoleren. U kiest een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Onder voorwaarden wordt er bij u geïsoleerd.
    Houdt er rekening mee dat in de kraam- of broedperiode tussen 1 april en 31 juli en tijdens de winterslaap tussen 1 november en medio maart, geen voorbereidingen worden getroffen om te isoleren. Vind een bedrijf voor Natuurvriendelijk isoleren
  2. De start van de onderzoeken wordt uitgesteld door volle planningen bij de onderzoeksbureaus. U kunt op dit moment geen ontheffing aanvragen onder pre-smp bij de gemeente. Isoleren tijdens het pre-soortenmanagementplan. Dit geldt vanaf de start van de onderzoeken voor maximaal twee jaar. Vervolgens selecteert u zelf een isolatiebedrijf met keurmerk ‘natuurvriendelijk isoleren’.
  3. Door de uitstel van de start van de onderzoeken wordt de planning opgeschoven. Isoleren tijdens de soortenmanagementplan-fase. U kunt direct ontheffing aanvragen onder het soortenmanagementplan bij de gemeente. U maakt daarna zelf afspraken met het isolatiebedrijf over de uit te voeren werkzaamheden. 

Meer informatie over isoleren en welke mogelijkheden er in Wassenaar zijn vind u op Advies op maat

Onderzoek in Wassenaar

Gemeente Wassenaar start op termijn de onderzoeken naar de flora en fauna van de woningen in de hele gemeente. Zo bekijken we hoeveel woningen er zijn waar dieren leven. Misschien ziet u dat dit onderzoek wordt uitgevoerd in de openbare ruimte, in de omgeving van uw woning, bedrijfspand of tuin. Dit onderzoek doen we zodat we weten welke dieren er veel voorkomen in Wassenaar. Dit is de eerste stap om het inwoners makkelijker te maken om diervriendelijk te kunnen isoleren.

Mogelijk moet dit onderzoek ook in uw tuin worden gedaan. Dit komt voor bij grotere tuinen in of nabij landgoederen en in villawijken. Is dit het geval, dan krijgt de woningeigenaar daar tegen die tijd bericht over. 

Diervriendelijk isoleren

Voor het isoleren van woningen met vogels en vleermuizen is een vergunning flora en fauna van de Omgevingsweg nodig. Deze kunt u zelf aanvragen, maar steeds meer gemeenten in Nederland vragen deze in één keer aan voor alle inwoners. Dit heet een soortenmanagementplan (hierna: SMP). Ook gemeente Wassenaar is hiermee bezig. De provincie besluit hierover. In deze periode kunt u wel al isoleren.

Veelgestelde vragen

Ik wil deze zomer isoleren, wat moet ik doen?

U kunt direct zelf isoleren, mits u vooraf een ecologisch onderzoek laat uitvoeren en een vergunning aanvraagt.

Om welke dieren in woningen gaat het?

Dieren zoals huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen. De huismus staat op de rode lijst van bedreigde broedvogels. Ook  gierzwaluwen in Nederland hebben meer bescherming nodig. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort onder de Omgevingswet. 

Zijn vleermuizen of andere dieren in mijn woning gevaarlijk?

Nee, deze dieren zijn niet gevaarlijk. Vleermuizen zijn juist nuttig. Eén vleermuis eet per nacht ongeveer 1000 muggen. 

Waarom is diervriendelijk isoleren nodig?

Isolatie van woningen is vaak hard nodig om energie te besparen. Bij regulier isoleren van de spouwmuur spuit het isolatiebedrijf isolerend materiaal in de spouw. Daarbij worden dieren vaak gedood en hun verblijfplaatsen verdwijnen. Natuurvriendelijk isoleren combineert de zorg voor beschermde diersoorten en de verduurzaming van woningen.

Om welke isolering van het huis gaat het?

Het gaat om isolering van dak- en (spouw)muur. Plaatsing van een eventuele dakkapel valt onder dezelfde vergunning.

Hoe werkt diervriendelijk isoleren?

Bij diervriendelijk isoleren laat het isolatiebedrijf de dieren eerst wegvliegen, een paar dagen vóórdat de woning wordt geïsoleerd. Daarnaast zorgt het bedrijf ervoor dat er vervangende verblijfplaatsen voor de dieren komen. Zo krijgen bijvoorbeeld vleermuizen een nieuwe verblijfplaats in de spouw: het spouwverblijf (zie afbeelding(en). 

Is mijn huis wel goed geïsoleerd met spouwverblijf voor vleermuizen?

Ja, uit onderzoek dat gemeente Utrecht heeft gedaan blijkt dat woningen met een spouwverblijf nog steeds goed geïsoleerd zijn. 

Zijn er nog andere dingen waar ik rekening mee moet houden als ik diervriendelijk wil isoleren?

Goede ventilatie is belangrijk als u alleen de spouwmuur – en niet het dak – isoleert. Het isolatiebedrijf kan u hierbij helpen. Ook is het belangrijk dat uw buitengevel in goede onderhoudsconditie is. 

Wilt u zelf aan de slag met isoleren tijdens de  pre-soortenmanagementplan periode? 

Dan moet u verschillende stappen doorlopen. Ook zitten er een aantal stappen in die bij ons gemeld moeten worden. Zie hieronder de 3 stappen:

Stap 1. Meld het minimaal 5 werkdagen voor start van stap 2 hieronder bij de gemeente met uw vergunningsnummer: 
1. Laat de kieren en gaten van uw woning afsluiten. 
2. Laat controleren of er geen diersoorten zijn achtergebleven. Indien aanwezig, afstemming met ecoloog noodzakelijk.
3. Hang alternatieve verblijfplaatsen voor de dieren op.
4. Na doorlopen stap 1 t/m 3 en na minimaal 15 werkdagen mag u starten met isoleren.  

Stap 2.Verstoor of dood geen vleermuizen, huismussen of gierzwaluwen. 
Laat ze zelf uit uw spouwmuur of onder de dakrand wegvliegen, met hulp van een diervriendelijk isolatiebedrijf, waarna de plek door het isolatiebedrijf wordt afgesloten voor invliegende dieren (zie afbeelding). 

Stap 3. U moet vooraf zelf aan de isolatie alternatieve verblijfplekken ophangen of aanbrengen, bijvoorbeeld de tijdelijke vleermuiskast of de ingemetselde vleermuiskast (zie afbeeldingen). Dit is verplicht.

Ik ben een woningbouwcoöperatie

Woningbouwcorporaties kunnen voor isolatie gebruik maken van de voorwaarden uit de gedragscode van Aedes.