Duin, Horst & Weide

Innovatieve ideeën voor ons waardevolle cultuurlandschap

Duin Horst & Weide is een uniek cultuurlandschap. Dit landelijke gebied is een groene buffer en ligt in het midden van het stedelijke netwerk van Den Haag en Leiden. De variatie van landschappen met duinen, landgoederen en weidegebieden is populair bij haar inwoners en recreanten. Duin Horst & Weide heeft de hoogste biodiversiteit van ons land; een bijzondere aaneenschakeling van prachtige landschappen met een eigen, rijke cultuurhistorie.

Ontwikkelingen

Er zijn allerlei uitdagingen voor het gebied: woningbouw, stikstofneerslag, klimaatadaptatie en bodemdaling. De energietransitie en landbouwtransitie vragen ruimte en een ander gebruik van onze leefomgeving. Welke kansen bieden deze ontwikkelingen om de unieke waarden van Duin Horst & Weide te behouden en te versterken?

Innovatieve ideeën verzamelen

De Landschapstafel Duin Horst & Weide heeft in 2024 organisaties in de regio uitgenodigd om hun ideeën voor een toekomstbestendig Duin Horst & Weide te delen. Door innovatieve ideeën en goede voorbeelden te verzamelen, willen inwoners, recreanten, agrariërs en andere gebruiker stimuleren  de omgeving aantrekkelijk te houden voor iedereen.

Project ‘Naar een toekomstbestendig duurzaam cultuurlandschap’ 

Het project ‘Naar een toekomstbestendig duurzaam cultuurlandschap’ van Duin Horst & Weide brengt in kaart hoe het toekomstbeeld eruit kan zien, rekening houdend met allerlei uitdagingen voor het grotendeels agrarische gebied. Wat is de impact van de grote maatschappelijke opgaven, zoals woningbouw, biodiversiteit, landbouw- en energietransitie, stikstof, klimaatadaptatie en -mitigatie voor het groene cultuurlandschap? 

Begin 2025 verschijnt het gezamenlijk opgesteld, geactualiseerde toekomstbeeld met handelingsperspectief. Landeigenaren, zoals agrariërs, landgoedeigenaren en particulieren krijgen handvatten om aan de slag te gaan. Het ‘Koersdocument toekomstbestendig duurzaam cultuurlandschap DHW’ kan een bouwsteen zijn voor de Omgevingsvisie.

Wethouder Marcel Belt (Leidschendam-Voorburg en voorzitter Landschapstafel) en wethouder Wim Koetsier (Wassenaar). Foto: Patrick Kop.

Landschapstafel Duin Horst & Weide

Hierin werken de gemeenten Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten, Leiden, Katwijk, Zoetermeer en Den Haag samen met maatschappelijke organisaties, terreinbeheerders, private partners en Nationaal Park Hollandse Duinen aan een ‘authentiek, vitaal en beleefbaar’ landelijk gebied. Neem contact op via: erfgoed@wassenaar.nl.

14 partijen zetten handtekening: samen steviger aan de slag voor Duin Horst & Weide

12 december 2024

14 partijen ondertekenden afgelopen 2 weken de samenwerkingsovereenkomst Landschapstafel Duin Horst & Weide en het Uitvoeringsprogramma 2024-2028. Daarmee geven zij aan de komende jaren gezamenlijk door te gaan met het beschermen en versterken van het landelijk gebied dat loopt van de kust en de duinen bij Wassenaar (Duin), via de landgoederenzone (Horst) richting de Vlietzone en het veenweidegebied bij Stompwijk en Zoetermeer (Weide).

Wim Koetsier, wethouder Ruimte, Mobiliteit en Duurzaamheid gemeente Wassenaar: ‘Wassenaar ligt in het hart van dit unieke gebied met velerlei uitdagingen. Denk aan waterkwaliteitsverbetering, herstel van natuur, toevoeging van weidevogelgebieden en een duurzame toekomst voor onze agrariërs. Alleen door samen te werken met omliggende gemeentes kunnen we het gebied zo goed mogelijk beschermen en versterken. Dat is goed voor onze huidige inwoners en voor de toekomstige generaties.’

‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’ is dan ook de slogan van het Uitvoeringsprogramma 2024-2028. De samenwerking is belangrijk voor de realisatie van projecten en het behalen van de gezamenlijke doelen op het gebied van recreatie, natuur en landschapsversterking. De projecten in het Uitvoeringsprogramma richten zich op:

  • Een gezond, vitaal landschap: versterken van natuur door gebieden te verbinden, verbeteren van de biodiversiteit (de variatie aan planten en dieren) en waterkwaliteit, en bij projecten rekeninghouden met klimaatverandering en behoud van schoon drinkwater.
  • Een authentiek landschap: behouden van de typische kenmerken van de duinen, de horsten en het veenweidegebied en het stimuleren en faciliteren van nieuwe landbouwvormen die beter zijn voor het milieu (die onder andere minder stikstof uitstoten) en de waterkwaliteit.
  • Een beleefbaar landschap: mensen laten genieten van de natuur en tegelijkertijd kwetsbare natuur beschermen, bijvoorbeeld door te zorgen voor meer toegangspunten / parkpoorten en betere routes voor wandelen, fietsen en varen.

Samenwerking in de Landschapstafel 

In de Landschapstafel Duin Horst & Weide werken zes gemeenten (Leidschendam-Voorburg, Leiden, Wassenaar, Den Haag, Zoetermeer, Voorschoten) en diverse andere partijen, zoals Stichting Duivenvoorde, Staatsbosbeheer, Dunea, Erfgoedhuis Zuid-Holland en ANWB, samen. Het voorzitterschap ligt bij de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Duin Horst & Weide: een uniek gebied in Nationaal Park Hollandse Duinen

Duin Horst & Weide is het open groene landschap tussen de Haagse en Leidse regio. Dit unieke gebied heeft drie type landschappen: de duinen langs de kust bij Scheveningen-Wassenaar-Katwijk, de horsten tussen Wassenaar en Voorschoten en de weide tussen Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer. In het gebied liggen iconen zoals natuurgebied Meijendel, Kasteel Duivenvoorde, de Nieuwe Driemanspolder, Vogelplas Starrevaart en de Molendriegang bij Stompwijk.

Duin Horst & Weide is het meest prominente deelgebied van Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD) dat het brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom beslaat. NPHD is door de rust, ruimte, biodiversiteit, dorpen, steden, werk en cultuur een bijzonder waardevol gebied voor planten, dieren én mensen. Meer dan 60 gebiedspartners, waaronder de partijen van Duin Horst & Weide, bundelen krachten en maken zich sterk voor de toekomst van dit gebied. Samen realiseren ze een duurzaam en veerkrachtig nationaal park.

Meer informatie

Het Uitvoeringsprogramma 2024-2028 leest u op www.nationaalparkhollandseduinen.nl