Gladheid bestrijden
Van 1 november tot en met eind maart is het gladheidseizoen van kracht. Gedurende deze periode heeft de gemeente bij gladheid een verplichting om de gladheid te bestrijden en daarom dag en nacht een team beschikbaar. Op deze manier wil de gemeente de wegen zoveel mogelijk bereikbaar houden voor hulpdiensten, het openbaar vervoer, inwoners en bezoekers van de gemeente.
Hoe werkt het?
De gemeente gaat strooien wanneer uit informatie van de Meteogroup blijkt dat er gladheid wordt verwacht. De gemeente strooit dan op de strooiroutes. De gemeente heeft contact met collega’s en kijkt ook naar de omstandigheden buiten die mede bepalen voor de wijze waarop of wanneer wordt gestrooid.
Het is bijvoorbeeld niet nuttig om te strooien voor een bui omdat het zout dan weg spoelt en niet wordt ingelopen of ingereden. Daarnaast moet de weggebruiker altijd rekening te houden met gladheid. Ook wanneer er gestrooid is, kan het glad zijn door het opvriezen van natte weggedeelten. Bij sneeuwval wordt gebruikt van sneeuwploegen. De sneeuw wordt dan naar de zijkant van de rijbaan geschoven. Met name op smalle fietspaden geeft dit niet altijd het gewenste effect.
De gemeente strooit de strooiroutes. Als deze routes begaanbaar zijn, dan strooit de gemeente (alleen binnen de reguliere werktijden) in overige gebieden zoals de omgeving van verzorgingshuizen en winkelcentra, kruisingen, bushaltes en diverse bruggen. De strooiroutes zijn zo ingedeeld dat elke inwoner binnen redelijke afstand van de woning op een gestrooide route kan komen.
Wat moet ik doen?
U kunt een bijdrage leveren aan het begaanbaar houden van de openbare weg. Het schoonhouden van de stoep voor uw woning is ook uw verantwoordelijkheid. Kunt u dit niet zelf? Vraag dan uw buren om u te helpen.
Met de volgende tips kunt u helpen bij het bestrijden van gladheid rondom uw woning:
- Zorg tijdig voor een voorraad zout voor uw eigen gebruik. De meeste tankstations en bouwmarkten verkopen strooizout.
- Veeg eerst de sneeuw zo veel mogelijk weg en strooi daarna wat zout over het pad.
- Een beetje zout dat wordt ingelopen is vaak al voldoende. U hoeft dus niet gelijk de hele zak met zout te strooien.
- Haal een bezem over uw tuinpad en de stoep voor uw woning om kleine plasjes water weg te vegen. Zo voorkomt uw bevriezing en eventuele valpartijen.
- Bij vast gelopen sneeuw of ijs op het pad is het beter om het stroef te maken met zand. Zout en zand zijn de ideale combinatie om het zowel te laten ontdooien als het stroef te maken.
- Parkeer uw auto zo dicht mogelijk langs de stoep en niet half op een fietspad.. Het is voor strooiwagen dan niet mogelijk goed te strooien en/of te schuiven. U kunt ook helpen door niet in bochten en op straathoeken te parkeren. Dit maakt het makkelijker voor de strooiwagens om te sturen door de straten en wordt schade voorkomen.