Noordrand (voorheen Groene Zone)
Het Ontwerpprogramma Noordrand (voorheen Groene Zone) lag ter inzage van 28 november 2024 tot en met 9 januari 2025. Belanghebbenden konden reageren door een zienswijze in te dienen.
Noordrand: meedenken, meepraten, meewerken
Meer dan 25 werkateliers, diverse overleggen en bewonersavonden hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het programma Noordrand (voorheen Groene Zone). Het Ontwerpprogramma Noorrand is het resultaat van brede participatie met talrijke partijen en belanghebbenden. Naast bewoners en bedrijven in het gebied hebben diverse organisaties meegedacht, meegepraat en meegewerkt. De gemeente Wassenaar vindt participatie belangrijk, daarom wordt bij dit project ingezet op het hoogst haalbare niveau van samenwerking volgens de Verordening inwonersparticipatie gemeente Wassenaar 2021: meewerken.
Het Ontwerpprogramma is een breed gedragen voorstel voor het gebied mede dankzij de inbreng van de samenwerkende partijen zoals: provincie Zuid-Holland, Rijksvastgoedbedrijf (RVB), Dunea, stichting Duinbehoud, Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD), Vrienden van Wassenaar, Ondernemend Wassenaar, Staatsbosbeheer, Hoogheemraadschap Rijnland, belangenvereniging Meijendel en de gemeente Katwijk.
Bijzonder gebied
De Noordrand vormt de groene achtertuin van de Randstad. Het is de laatste open plek die het Noordzeestrand met het Groene Hart verbindt. De Noordrand is onderdeel van het unieke en afwisselende Duin Horst & Weide landschap. Ook het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg en restanten van de Duitse bezetting dragen bij aan het bijzondere karakter. Het is een gebied met uitgestrekte weilanden, zichtlijnen naar de duinen dat elementen met ecologische, cultuurhistorische en archeologische waarde kent.
De eerste graafwerkzaamheden in het gebied zijn in oktober 2024 gestart. Verschillende organisaties in het gebied slaan hun handen ineen: