Grondwateroverlast
Door de klimaatverandering wordt Nederland steeds natter. In 2023 kenden we zelfs een van de natste jaren. Door deze klimaatverandering neemt de kans op stortbuien en langdurige neerslag toe. Deze regenval kan ervoor zorgen dat inwoners overlast van grondwater ondervinden. Bijvoorbeeld door met water volgelopen of natte kelders. De hoge grondwaterstanden zijn het gevolg van de extreme neerslag. Op deze pagina geven we u meer informatie over water- en grondwateroverlast.
Grondwater
Als u een diepe put zou graven in uw tuin en doorgaat totdat u water ziet, heeft u het grondwater bereikt. De hoogte van dit water wordt het grondwaterpeil genoemd. Dit peil varieert per buurt en wordt vooral beïnvloed door de hoeveelheid regenval en het type grond (zand, veen of klei). Ook verandert het peil gedurende de seizoenen en hangt het af van de jaarlijkse neerslag. Over het algemeen is het grondwaterpeil in de zomer gemiddeld lager dan in de winter.
Watertekort
Het gebeurt steeds vaker dat in Nederland langere periodes van droogte zijn door klimaatverandering. Door een tekort aan neerslag wordt het grondwaterpeil lager. Net zoals het moeilijk is om grondwater af te voeren, is het ook lastig om grondwater aan te vullen. Wassenaar is een groene gemeente en bij een langere periode van droogte zakt de grondwaterpeil. Dit heeft een negatief effect op de bomen en plantengroei.
Grondwateroverlast melden
U kunt grondwateroverlast melden bij de gemeente Wassenaar. De gemeente registreert alle meldingen en probeert u op weg te helpen om de overlast tegen te gaan. U kunt terecht bij:
Meldsysteem buiten beter(externe link)
Telefoonnummer: 14070
E-mailadres: gemeente@wassenaar.nl