Japanse duizendknoop

Het klimaat verandert en de natuur verandert mee. Ook in de gemeente Wassenaar merkt u daar de gevolgen van. Onder meer door de opmars van schadelijke planten zoals de Japanse Duizendknoop. Deze hardnekkige plant kan veel schade aan uw tuin en huis aanrichten en ook aan de openbare ruimte. Lees hoe u de Japanse Duizendknoop kunt herkennen en wat u zelf kunt doen om te plant te bestrijden.

Japanse Duizendknoop in de openbare ruimte

De gemeente houdt op een kaart bij op welke plekken de planten zijn. Heeft u Japanse duizendknoop in de openbare ruimte gezien? Maak hier dan een melding van via het meldingsformulier. Geef daarbij duidelijk de locatie aan en dat het om een Japanse Duizendknoop gaat. U kunt bij de melding ook een foto toevoegen. U kunt ook telefonisch contact opnemen met het Klant Contact Centrum via telefoonnummer 14070.

De gemeente maait maandelijks in het groeiseizoen de planten af. Hiermee wordt de plant uitgeput en wordt verdere verspreiding voorkomen.

Overzichtskaart

Op de kaart kunt u zien waar de Japanse Duizendknoop, tot nu toe, in Wassenaar is gezien.

Japanse Duizendknoop op particulier terrein

Heeft u een Japanse Duizendknoop op uw eigen terrein? Dan kunt u een hovenier inschakelen of de plant zelf bestrijden. Hierbij kan een hovenier u adviseren. De gemeente komt niet ter plaatse kijken. Uitgebreid advies en toetsing van bestrijdingsmethoden leest u in het Rapport van de Stichting Probos.

Japanse duizenknoop in bloei
De Japanse duizendpoot in bloei

 

 

 

 

 

 

 

Wat u moet weten over de Japanse Duizendknoop

  1. De Japanse Duizendknoop is een invasieve exoot. Een invasieve exoot is een plant, dier of ander organisme dat oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt, maar hier toch, veelal onder invloed van menselijk handelen, vaste voet aan de grond heeft gekregen.
  2. De Japanse Duizendknoop sterft in de winter boven de grond af, maar staat van maart/april tot november boven de grond in bloei.
  3. De wortels gaan diep (soms wel tot drie meter). De stengels zijn groen van kleur met rode vlekken en van binnen hol. De stengels lijken op bamboe.
  4. De Japanse Duizendknoop groeit razendsnel. Eerst zie je kleine rode knoppen en blaadjes en kort daarna schieten de stengels uit de grond. In de zomer worden de bladeren frisgroen van kleur en zo groot als uw hand. Er komen witte bloemen aan de uiteinden van de stengels. De plant kan tot twee meter hoog worden.
  5. De Japanse Duizendknoop is mooi, maar gevaarlijk. Hij verdringt andere planten en veroorzaakt door zijn enorme groeikracht schade aan fietspaden, asfaltwegen en de funderingen van gebouwen en woningen. Om uw huis binnen te dringen, heeft de plant aan een klein scheurtje of gaatje genoeg.
  6. Vroegtijdig verwijderen is dan ook van het grootste belang. Voor uw eigen tuin en huis, maar ook voor het openbaar groen en de buitenruimte.

Wat u zelf kunt doen om de plant te bestrijden

  1. Uitgraven
    Belangrijk hierbij is om alle wortels te verwijderen. Zelfs uit het kleinste stukje Japanse Duizendknoop kan weer een nieuwe plant groeien.
  2. Maaien en blijven maaien
    Lukt uitgraven onvoldoende omdat de wortels al te diep zitten? Trek dan de stengels eruit en maai vervolgens zo dicht mogelijk bij de grond. Herhaal dit om de twee tot vier weken en doe dit enkele maanden. Doorgaan, vooral doorgaan met maaien. Door het maaien raakt de plant uitgeput en is de kans groot dat hij uiteindelijk verdwijnt.
  3. Maaiafval = restafval
    Belangrijk is dat u het maaiafval (niet alleen de wortels en vrijkomende plantenresten, maar ook de grond waar de Japanse Duizendknoop in stond) verwijdert en weggooit als restafval. Dus niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (GFT), maar in de container voor restafval. Dit vanwege het gevaar dat de plant zich via het GFT verder verspreid.