Kappen en herplanten van bomen

Gemeente Wassenaar is een groene gemeente. Bomen zijn belangrijk voor Wassenaar. In onze gemeente staan meer dan honderd monumentale en waardevolle bomen, verdeeld over particuliere en publieke eigendommen. In de hele gemeente staan zelfs 26.000 bomen. Bomen verhogen het welzijn, het welbevinden, en daarmee het woon- een leefklimaat voor ons allemaal (mens en dier). Dat willen we zo houden. En de bomen behouden, dat willen we samen met de inwoners doen. 

Daar hoort het zorgvuldig omgaan met het kappen en herplanten van bomen bij. Helaas is het af en toe nodig om bomen te kappen. Wat ons beleid is op het kappen en herplanten van bomen leest u hieronder.

Redenen waarom wij bomen kappen:

  1. Ziekte;
  2. Schade door storm;
  3. Onveiligheid;
  4. Als onderdeel van herstel- en beheerplannen.

Bomenkap bij ziekte

We doen veel aan preventie om ziektes bij bomen te voorkomen. Helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat bomen ziek worden. Ook wordt een boom soms ziek of slecht doordat er bijvoorbeeld schade is ontstaan aan een stam door voertuigen.

De meeste voorkomende ziekten of aantasting van bomen zijn:

  • Verschillende soorten zwammen (bij o.a. linde, beuk, paardenkastanje);
  • Essentaksterfte (bij essenbomen);
  • Kastanjebloedingsziekte (bij paardenkastanjebomen).

Voorbeeld van aantasting door zwammen

Sommige bomen zijn aangetast door Honingzwam, Porceleinzwam en/of Korsthoutskoolzwam. Dit zorgt er niet alleen voor dat de bomen afsterven, maar Porseleinzwam en Korsthoutskoolzwam zorgen er bovendien voor dat er een extreem hoge kans ontstaat op afbreken van takken. Deze zwammen zijn zogezegd houtafbrekers, waardoor de bomen instabiel worden. Dit is vooral het geval bij bomen zoals de Beuk, Paardenkastanje en Linde. Is een boom aangetast door zwammen, dan ontstaat er een verhoogd risico op het vallen van takken of zelfs het omvallen van de boom. Daarom moet in dat geval de boom verwijderd worden.

De afbeeldingen zijn ter illustratie en voorbeeld van aantasting door zwammen.

Wie bepaalt welke bomen ziek zijn en gekapt moeten worden?

Als het om veiligheid en ziekte gaat, wordt dit meestal bepaald door onze senior beheerder Groen die overlegt met de Groen beheerders. In samenwerking met externe partij VTA (Visual Tree Assessment) worden de bomen die aan lanen en straten staan jaarlijks gekeurd. Per jaar wordt hiervoor 1/3 deel van de gemeente gekeurd. Vervolgens komt er ieder jaar een rapport uit over het gekeurde deel. De senior beheerder Groen beoordeelt vervolgens of een boom gekapt moet worden aan de hand van strenge richtlijnen.

De rapporten voor de laan- en straatbomen van Visual Tree Assessment worden niet standaard op onze websites geplaatst. In sommige gevallen wordt er gecommuniceerd over acute situaties. 

Bomenkap bij schade door storm

Harde windstoten zorgen voor meer uitvallende takken dan anders, ook bij gezonde bomen. Mocht een boom na een harde storm veel takken hebben verloren, dan bekijkt de gemeente of de boom gesnoeid of gekapt moet worden. In sommige gevallen wordt de boom gekapt. 

Bomenkap bij onveilige bomen

Met onveilige bomen bedoelen we bomen die erg scheef staan, ziek of slecht zijn en daarmee een gevaar kunnen vormen voor voorbijgangers. Deze bomen staan langs paden of hangen  scheef over paden. Door de regelmatige keuring van bomen, houden we deze bomen meer in de gaten. 

Eikenprocessierups

Ieder jaar bekijkt de gemeente rond de start van het voorjaar of het nodig is vijandelijke (invasieve) insecten of dieren te bestrijden. Er wordt een afweging gemaakt om wel of niet te bestrijden en op welke manier. Dit hangt ook af van de adviezen vanuit de overheid. Eikenprocessierups uit bomen verwijderen gebeurt met een zuigmethode. Hierbij worden bomen niet aangetast en daarom niet gekapt. De haren van de Eikenprocessierups kunnen vervelende klachten geven. Lees meer over eikenprocessierups en hoe de gemeente daarmee omgaat

Wat gebeurt er met het hout van de gekapte bomen? 

De bomen worden verwijderd door een externe partij met de juiste apparatuur waar gemeente Wassenaar een contract mee heeft. In de prijs en het contract dat wij met de aannemer bespreken is het hout meegerekend. Na de kap mag de aannemer dit hout vrij gebruiken. 

Onderdeel van herstel- en beheerplannen

De gemeente ontwikkelt, onderhoud bomen en boomstructuren met als doel om het unieke en groene karakter van Wassenaar te behouden en versterken. De beplanting van de lanen langs (historische) wegen is uniek en zorgt voor een mooi groen beeld van Wassenaar. Deze bomen vertellen het verhaal over de ontwikkeling van ons dorp. Ze zijn belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn. 

Deze bomen staan voor een groot deel op de gronden van buitenplaatsen, landgoederen en villawijken. Tijdens herstel- of beheerprojecten van deze buitenplaatsen en landgoeren komt het voor dat er een groep bomen gekapt wordt. Dit doen wij als dit leidt tot kwaliteitsverbetering van een landgoed. De cultuurhistorische waarden, natuurwaarden en financiële waarden spelen daarin een belangrijke rol. Ons doel hierbij is de oude, monumentale en gezonde bomen zoveel mogelijk te behouden. 

Bij werkzaamheden zoals de kap van bomen, zullen delen van een landgoed tijdelijk worden afgesloten. De overige delen zijn dan open.

Herplanten van bomen

Als de gemeente bomen kapt, herplanten wij bijna altijd nieuwe bomen. Herplant doen wij zoveel mogelijk op de plaats van de verwijderde boom. Wanneer dat niet mogelijk is, vindt herplant plaats op een andere locatie binnen de gemeente. 

Bomen langs straten en lanen herplanten we zoveel mogelijk in de bestaande structuur van de laan of straat, zodat het groene beeld blijft.

Voor de bomen die gekapt zijn in 2022, worden er dit jaar 270 herplant. Wij planten allerlei soorten bomen: van eik, tot linde tot kastanjes en meelbessen. Hierbij houden we rekening met dat we zoveel mogelijk gebiedseigen bomen herplanten. Zo houden we passende bomen in straten en lanen en verbeteren we de biodiversiteit. Lees meer over historische bomenlanen

Bomen die vallen onder herinrichtingsprojecten of herstel van de buitenplaatsen worden hierin niet meegenomen. Voor deze bomen geldt dat er per project, in samenwerking met de gemeente en projectleider, een herplant plan komt. De aantallen van kap en herplant plaatsen we in de vergunningsaanvragen, waarna deze op de website worden gepubliceerd.  

Vanuit de gemeente communiceren we alleen over de herplant van bomen bij grootschalige en geplande kapwerkzaamheden.