Lucht
Het milieu en de gezondheid van de mens zijn gebaat bij een goede luchtkwaliteit. Luchtvervuiling kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en astma. In Europa gelden daarom normen voor de toelaatbare concentraties verontreinigende stoffen in de buitenlucht. Wassenaar voldoet aan deze normen, maar voldoet nog niet aan alle richtlijnen (adviezen) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook al bij blootstelling aan lagere concentraties dan de normen kan schade aan de gezondheid optreden. Daarom werken we doorlopend aan verbetering en monitoring van de luchtkwaliteit.
Dit kun jij doen
Iedereen kan bijdragen aan een betere luchtkwaliteit. Dit helpt het milieu, je buren en jezelf.
- Via de Stookwijzer is te zien of dit moment geschikt is om hout te stoken, of dat dat beter op een ander moment kan (voor zover mogelijk). Houtstook is samen met verkeer de grootste bron van luchtvervuiling in Wassenaar. Buren kunnen hier ook best last van hebben. Daarom is het belangrijk om te kijken wanneer en hoe je het beste kunt stoken. Er is ook een melding in te stellen, zodat je vanzelf bericht ontvangt over je adres.
- Sinds enkele jaren meet Wassenaar de luchtkwaliteit via sensoren bij particulieren, in de openbare ruimte en op gemeentelijke voertuigen. Het jaarverslag van deze luchtmetingen is te downloaden onderaan deze pagina. De resultaten zijn ook live voor iedereen in te zien via de app ‘Caeli’ (te downloaden in de Google Play Store en App Store). De app is verbeterd aan het einde van 2024. Er wordt geadviseerd wat op dit moment wel en niet handig is om te doen, bijvoorbeeld houtstoken, je huis luchten of buiten sporten. Ook kan er informatie worden doorgegeven aan de gemeente. Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe meer zicht we krijgen op de luchtkwaliteit.
Verder kun je meer informatie vinden via onderstaande bronnen.
- Bekijk ook de Atlas Leefomgeving voor actuele informatie over luchtkwaliteit. Deze wordt gemaakt door het RIVM en de dichtstbijzijnde sensor staat in Den Haag, waar de luchtkwaliteit over het algemeen slechter is dan in Wassenaar.
- De oorzaken, gevolgen en ernst van luchtvervuiling in de regio Haaglanden is in 2023 onderzocht door de GGD. Bekijk het rapport van GGD Haaglanden, Luchtverontreiniging in regio Haaglanden.
- Via een jaarlijkse monitor leveren alle gemeenten informatie aan de landelijke monitoringswebsite CIMLK, om te zien hoe de luchtkwaliteit zich in bepaalde delen van Nederland ontwikkelt. Het gaat om aandachtsgebieden waar de concentraties stikstofdioxide en fijnstof de toegestane waarden kunnen overschrijden. Wassenaar maakt deel uit van het aandachtsgebied ‘Leiden-Den Haag’. In 2025 levert Wassenaar nieuwe gegevens aan. Wassenaar hoeft de monitorgegevens niet jaarlijks te actualiseren, omdat de kans op overschrijding van grenswaarden relatief klein is.
Oorzaken en aanpak van luchtvervuiling in Wassenaar
Verkeer en huishoudens (met name houtstook) zijn de grootste bronnen van luchtvervuiling in Wassenaar. De gemeente stimuleert daarom schone mobiliteit, onder meer door het plaatsen van openbare laadpalen en het aanbesteden van emissiearm openbaar vervoer. Ook vragen we alle Wassenaarders om op te letten hòe je vuur stookt in een haard, barbecue of open vuur. Een goede stoker maakt het verschil voor luchtkwaliteit. Met het Stookalert of Caeli bijvoorbeeld (zie hierboven), controleer je of stoken op dat moment verantwoord is vanwege de actuele weersomstandigheden. Met warm weer of mist kan de rook blijven hangen waardoor buren, met name jonge kinderen of mensen met longklachten, flink ongemak kunnen ervaren of zelfs klachten kunnen oplopen. Lees meer over overlast van houtstook. Tot slot toetst de gemeente plannen voor ruimtelijke ontwikkelingen en milieubelastende activiteiten op hun effecten voor de luchtkwaliteit.
Over de metingen
Het bepalen van de luchtkwaliteit is in Nederland een combinatie van meten en rekenen. Achtergrondconcentraties worden gemeten, deze zijn grootschalig aanwezig in heel Nederland, zoals afkomstig uit bijvoorbeeld verkeer en zelfs uit het buitenland. Bovenop de achtergrondconcentraties worden berekende emissies van lokale verkeersbronnen opgeteld. Zo ontstaat een beeld van de luchtkwaliteit op locaties die worden blootgesteld aan de grootste emissies.