De gemeente Wassenaar helpt mensen met dementie om zo lang mogelijk te blijven meedoen in de maatschappij. De gemeente regelt ook ondersteuning en hulp voor mensen die iemand met dementie helpen (mantelzorgers).

Wat is dementie?

Dementie is een ziekte waarbij de hersenen minder goed gaan werken. Bij iemand met dementie kunt u deze dingen merken:

  • In het begin vergeet iemand vooral dingen. Zoals namen en gezichten. Of wat er gisteren is gebeurd. 
  • Later ontstaan problemen met denken. Zoals de weg of tijd niet meer weten. Of niet meer uw gewone dingen kunnen doen, zoals boodschappen doen of koken.
  • Praten wordt ook steeds moeilijker. Er ontstaan rare gesprekken. Of iemand vertelt een verhaal steeds opnieuw.
  • Iemand kan zich anders gaan voelen en gedragen. Iemand was bijvoorbeeld rustig en is nu vaak druk. Of iemand is opeens boos of verdrietig.

Het wordt steeds moeilijker om zelfstandig te leven. Iemand met dementie heeft steeds meer hulp van anderen nodig.

Er zijn meerdere soorten dementie. De ziekte van Alzheimer komt het meest voor.

Kijk voor meer informatie over dementie bij Alzheimer Nederland.

Wat doet de gemeente voor mensen met dementie?

Het is belangrijk dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij. De gemeente helpt daarbij op deze manieren:

  • Sociaal actief blijven kan soms dementie voorkomen of vertragen. Voor sociale activiteiten bent u overdag welkom bij de ontmoetingspunten van Amarosa, zoals het Sophiekehof en Bellesteijn.
  • Mensen die pas kort dementie hebben kunnen overdag naar de dagbesteding. Daar krijgen zij hulp bij omgaan met hun ziekte. Ook kunnen zij daar meedoen met activiteiten. Dit wordt geregeld en betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
  • SMOW organiseert veel activiteiten voor ouderen, ook voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers.
  • Bij mensen met erge dementie is het belangrijk dat er altijd hulp in de buurt is. Zij kunnen die hulp krijgen via de Wet langdurige zorg (Wlz). 

Iemand die u helpt (casemanager dementie)

Mensen met dementie kunnen ook hulp krijgen van een professionele hulpverlener: een casemanager dementie. Die helpt u leren omgaan met uw ziekte. Samen onderzoeken jullie steeds wat u nodig heeft en hoe uw dagelijkse leven zo prettig mogelijk blijft. Uw casemanager helpt u ook de juiste ondersteuning of hulp te vinden.

De basisverzekering vergoedt het werk van de casemanager dementie. Bij de meeste verzekeraars is het wel nodig dat u een diagnose dementie heeft. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar. U kunt de hulp van een casemanager aanvragen samen met uw huisarts.

Contact met één persoon of organisatie

In Wassenaar werken zorgverleners, hulpverleners, vrijwilligers en de gemeente met elkaar samen. Daardoor is het makkelijker voor u om de hulp te krijgen die u nodig heeft. En hoeft u maar met één persoon of organisatie contact te hebben. Als u een casemanager heeft, is die uw vaste contactpersoon.

Wat doet de gemeente voor de naasten van iemand met dementie?

Zorgen voor iemand met dementie kan zwaar zijn. De gemeente regelt daarom ondersteuning en hulp voor mantelzorgers.

Kijk voor meer informatie bij Mantelzorg.