Stoken? Check de stookwijzer!
Door de kou en hoge gasprijzen steken verschillende inwoners hun open haard, houtkachel, pelletkachel of vuurkorf aan. Daarbij ontstaat rook. Die veroorzaakt luchtvervuiling. Gelukkig zijn er manier om verantwoord te stoken. Die informatie vindt u hieronder.
Klachten
Wist u dat veel mensen echt last hebben van de rook die daarbij vrijkomt? Dat gaat om geuroverlast, maar ook om gezondheidsklachten. Want rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof en andere kankerverwekkende stoffen. Het veroorzaakt luchtvervuiling – slecht voor het milieu dus – en kan leiden tot klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, zowel bij de stoker als omwonenden. Ook als de rook niet meer te zien is.
Wat kunt u doen om overlast en schade te verminderen
Houtrook is schadelijk voor de gezondheid. Maar hóe schadelijk, hangt ook af van het soort kachel, het hout dat u gebruikt en de manier waarop u stookt. Gebruik alleen droog hout, nooit geverfd of geïmpregneerd hout. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Zo voorkomt u ook ongelukken. En ventileer goed tijdens het stoken. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en zorgt voor bijna geen rook uit de schoorsteen. Tot slot is het ook een optie om een houtrookfilter te laten plaatsen op uw schoorsteen.
Denk aan uw omgeving
Wees u ervan bewust dat hout stoken gevolgen heeft voor de mensen in uw omgeving. Buren kunnen bijvoorbeeld last hebben van de stank of irritaties aan ogen en luchtwegen. Misschien moeten zij hun ramen en ventilatieroosters zelfs sluiten vanwege uw vuurtje! Ga daarom met uw buren in gesprek en maak samen goede afspraken.
Stookwijzer
Laat het vuur bij windstil of mistig weer in elk geval uit. Stookt u op zo’n moment wel, dan leidt dit tot extra luchtvervuiling. Kijk altijd eerst op de Stookwijzer voordat u gaat stoken. Nieuw is ook de app Stookwijzer. Deze is beschikbaar vanaf Stookwijzer.nu. Via de app kunnen gebruikers instellen dat ze een melding willen krijgen wanneer in hun omgeving code rood geldt. Kijk voor meer informatie op de speciale stookwijzer website.