Toeslagenaffaire: hulp voor ouders en kinderen

Als u als ouder of kind problemen heeft door de toeslagenaffaire, dan kunt u via uw gemeente hulp krijgen. Brede ondersteuning heet dat. Die hulp is er voor het hele gezin.

Samen met een medewerker van het Sociaal Team bespreekt u uw situatie. En welke hulp daarbij past, zoals hulp bij deze dingen:

  • zorg regelen
  • werk vinden
  • problemen in het gezin oplossen
  • financiën op orde brengen
  • prettig kunnen wonen 

Contact Sociaal Team

Hoe gaat verder het als u hulp aanvraagt?

Als u hulp aanvraagt, krijgt u eerst een gesprek met iemand van het Sociaal Team. We bespreken dan waar u steun bij kunt gebruiken en wat u nodig heeft. Zo zorgen we ervoor dat de hulp past bij uw situatie.

Samen maken we een plan waarin staat welke doelen u wilt bereiken en welke hulp u krijgt. Dit plan van aanpak krijgt u mee naar huis zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.

De medewerker van het Sociaal Team houdt bij welke hulp u en uw gezin krijgen. En belt u regelmatig om te vragen hoe het gaat. 

Welke hulp kunt u bijvoorbeeld krijgen?

U bespreekt met het Sociaal Team welke hulp past bij uw situatie.  

Voorbeelden van hulp:

  • U kunt uitleg krijgen over wat u ingewikkeld vindt.
  • Misschien wilt u steun bij alles op een rijtje zetten. Bijvoorbeeld alles wat met geld te maken heeft.
  • Iemand kan met u meedenken en de weg wijzen naar de juiste hulp. Bijvoorbeeld hulp om uw thuissituatie te verbeteren, om werk te vinden of bij gezondheidsproblemen. De hulp kan voor u zijn, voor uw kinderen of voor het hele gezin.
  • Onze medewerker kan meegaan naar gesprekken met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Die gesprekken gaan vaak over hoeveel geld u krijgt (financiële compensatie of schade).
  • Onze medewerker kan ook helpen om schulden in te dienen die u heeft bij organisaties die geen overheid zijn.
  • Heeft u gesprekken bij een psycholoog nodig of andere specialistische hulp? Ook daar kunnen we u bij helpen.
  • Soms heeft u ook hulp in of rond het huis nodig. Zoals onderhoud dat u eerder niet kon doen door de problemen met de kinderopvangtoeslag. 

Heeft u recht op geld of spullen van de gemeente?

Veel ouders denken dat ouders en kinderen recht hebben op geld of spullen van de gemeente. Of dat de gemeente een vast bedrag per ouder heeft. Of dat iedereen altijd precies hetzelfde krijgt. Dat klopt niet. En het zorgt soms voor verwarring, teleurstelling of boosheid.

U krijgt bijvoorbeeld geen meubels en spullen voor een heel huis. Ook krijgt u niet zomaar elektrische fietsen voor het hele gezin.

Wat we wel doen, is de hulp bieden die nodig is om een nieuwe start te kunnen maken. Bij sommige gezinnen zijn er ook spullen nodig. Dan krijgen ze die. Maar dit is niet iets waar iedereen standaard recht op heeft.

Waar heeft u wel recht op?

Alle aangemelde ouders, kinderen en hun gezinnen hebben recht op hulp via de gemeente. Samen met iemand van het Sociaal Team bespreekt u wat er mogelijk is en wat past bij uw situatie.

In het plan van aanpak zetten we welke doelen u wilt bereiken en welke hulp u krijgt. Om de doelen uit het plan te halen, is het soms nodig om iemand spullen te geven. Maar dat hoeft niet. Vaak past andere hulp beter bij de situatie. 

Heeft het bedrag van de UHT invloed op hulp via de gemeente?

Nee. Het geld dat u vanuit de UHT heeft gehad (compensatie of schade) heeft geen invloed op hulp via de gemeente. Wij kijken samen met u wat u nodig heeft om een nieuwe start te maken. 

Wat als het UHT zegt dat uw problemen niet komen door de toeslagenaffaire?

Het UHT toetst of uw problemen komen door de toeslagenaffaire. Komt uit de toetsing dat u volgens hen niet gedupeerd bent? Dan houdt de hulp via de gemeente na 1 maand op. In die maand kijken we samen of we u op een andere manier kunnen helpen. 

Hoe zit het met de kindregeling en hulp via de gemeente?

Zijn uw ouders in de problemen gekomen door de toeslagenaffaire? Voor u is er dan de kindregeling. U krijgt daarover een brief van de Belastingdienst met het geldbedrag dat u krijgt.

Naast het geldbedrag kunt u ook hulp krijgen via de gemeente. Neem contact op met het Sociaal Team om te praten over uw problemen of vragen. Wij helpen u graag. 

Contact Sociaal Team

Heeft deze informatie u geholpen?