Uw VvE verduurzamen

In een Vereniging van Eigenaren (VvE) bent u samen verantwoordelijk voor onderhoud en verduurzaming van het gebouw. Een duurzaam gebouw heeft grote voordelen: een lage energierekening, meer comfort, een hogere woningwaarde. Bovendien is het gebouw gereed voor een duurzame manier van verwarmen. Individuele bewoners kunnen ook zelf al aan de slag met het nemen van kleine, laagdrempelige energiebesparende maatregelen.

Kleine energiebesparende maatregelen

In de VvE kunt u veelal al met kleine stappen mooie besparingen realiseren. Dit kan gaan om ingrepen in de gezamenlijke ruimten, maar ook om maatregelen in uw eigen woning. Denk onder andere aan het toepassen van radiatorfolieleidingisolatieeen waterbesparende douchekop en LED verlichting. Als u al deze maatregelen bij elkaar optelt scheelt dat een hoop op de energierekening. Kijk voor bespaartips op de website van het Duurzaam Bouwloket of Milieucentraal.

Als VvE verduurzamen

Woont u in een appartement met een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan overlegt u met andere bewoners over de gezamenlijke duurzame maatregelen. Dit maakt energie besparen niet altijd makkelijk, want in een VvE heeft u te maken met veel verschillende meningen. Maak daarom voordat u gaat verduurzamen een plan met heldere doelen waar iedereen zich in kan vinden. Over grote beslissingen, zoals zonnepanelen en isolatie, wordt in een VvE gestemd. U heeft dus een meerderheid nodig. Betrek daarom iedereen in het proces en zorg voor kennis en draagvlak.

Woont u in een appartementencomplex en heeft u dus te maken met een VvE? Ook dan is isoleren een mooie stap om duurzamer te worden. Het is handig en vaak verplicht om samen te werken. Ga het gesprek met elkaar aan en bedank wat de verschillende appartementen nodig hebben. Wie weet pakken jullie zo schaalvoordelen mee. Op de website van het Duurzaam Bouwloket vindt u meer informatie over het verduurzamen van VvE’s.

Financieringsmogelijkheden

Er zijn voor VvE’s diverse regelingen om verduurzaming te financieren. Bekijk de energiesubsidiewijzer voor meer informatie.

Laadpalen

Steeds meer bewoners van een VvE willen een laadpunt op hun parkeerplaats. Als VvE kunt u subsidie vragen voor een advies van een deskundige. Zo komt u meer te weten over de beste plek, het meest geschikte laadpunt en een eerlijke kostenverdeling. Wanneer u een oplaadpunt wilt hebben op uw eigen parkeerplaats, dan heeft u toestemming nodig van de algemene ledenvergadering van uw VvE. Een VvE mag aan de plaatsing voorwaarden stellen. Als het VvE Modelreglement 2017 (artikel 28.3) van toepassing is, kunt u volstaan met een melding dat u een laadpaal hebt. Die moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen: een erkende installateur brengt het oplaadpunt aan en u kunt achteraf een certificaat of garantiedocument laten zien. Ook moet de opstalverzekeraar toestemming geven. Op vveladen.nl(externe link) vindt u een uitgebreide brochure compleet met stappenplan en toolkit.