Energie besparen door isoleren

Waarom uw buurtgenoten aan de slag zijn gegaan met het isoleren van hun huis

Het doel van de energietransitie is om de CO₂-uitstoot met 49% te verminderen ten opzichte van 1990 tegen 2030. Het kabinet streeft zelfs naar 60% reductie in 2030. Dit is belangrijk voor onszelf en de toekomstige generaties. Zo beperken we de impact van klimaatverandering en kunnen we een duurzamere toekomst creëren.

Een belangrijk onderdeel van de energietransitie is het  aardgas loos maken van woningen. In 2030 moeten maar liefst 1,5 miljoen huizen gasvrij zijn, wat betekent dat er niet langer op gas wordt verwarmd en gekookt. Daarom is het belangrijk om niet te wachten, maar nu aan ook aan de slag te gaan. Als stimulans voor woningeigenaren wordt de energiebelasting op aardgas geleidelijk verhoogd, terwijl die op elektriciteit juist wordt verlaagd. Uw buurtgenoten komen momenteel samen tijdens de Klimaattafel bijeenkomsten, wisselen tips en informatie uit en maken de woning klaar voor de toekomst. Het loont daarom om ook naar de Klimaattafel bijeenkomst te komen.

Ook voorbereiden op een aardgasloze toekomst? Begin dan met het verminderen van het eigen energieverbruik. Als u nog niet veel aan energiebesparing heeft gedaan, is het een goed idee om te beginnen met het isoleren van uw woning. 

Isoleren vormt een solide startpunt, omdat het niet alleen uw energieverbruik en energierekening verlaagt, maar ook uw wooncomfort verhoogt. Denk aan het isoleren van uw dak, vloeren, gevels, leidingen en het dichten van kieren. Hoe beter u de woning isoleert, hoe belangrijker ventilatie wordt. Het uiteindelijke doel is om uw woning  geïsoleerd te hebben tot aan de isolatiestandaard. Dit is een standaard vanuit het Rijk en hiermee maakt u uw woning toekomstbestendig. Tevens is uw woning klaar om in de toekomst van het aardgas af te gaan. Het is raadzaam om maatregelen te nemen die ook in 2050 nog effectief zijn, aangezien we tegen die tijd een duurzame energievoorziening moeten hebben.  

Wat de gemeente doet om u te helpen bij het isoleren?

De gemeente Wassenaar is regisseur van de warmtetransitie gebouwde omgeving en informeert, doet onderzoek naar alternatieven, organiseert inkoopacties, en zorgt dat woningeigenaren de juiste maatregelen nemen.

De gemeente wil graag dat u op een duurzame manier maatregelen neemt, zodat u maximaal profijt heeft van uw inspanningen en geen spijt krijgt van de investeringen. Waar zou u spijt van kunnen krijgen? Een paar voorbeelden:

  • Goedkoop isoleren en dan over 10-15 jaar verder zien.
  • Zonnepanelen plaatsen terwijl je dak op termijn aan reparatie of vervanging toe is.
  • Een warmtepomp, zonnepanelen of energiezuinige deuren of kozijnen nemen terwijl je huis nog   niet goed geïsoleerd is.
  • Dubbel glas nemen terwijl je ook voor HR++ glas kunt kiezen. Kies dan voor HR++, want goedkoop is duurkoop.

Doe het daarom in één keer goed en kies voor toekomstbestendige maatregelen: ga voor de lange termijn. Wat u daarom beter kunt doen: Goed isoleren door bijvoorbeeld gebruik te maken van de aanpak van de Groene Grachten. Maak hierbij gebruik van de Groene Menukaart Wassenaar

Heeft u hulp en/of advies nodig?

  • Voor advies bij het isoleren van een koopwoning kunt u terecht bij het Duurzaam Bouwloket Wassenaar.
  • Voor advies bij het isoleren van een monumentale koopwoning kunt u ook terecht bij de Groene Grachten
  • De Groene Grachten heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de isolatie van woningen in de buurten De Paauw, De Kieviet, Drie Papegaaien en Nieuw Wassenaar. Woont u in één van deze buurten en Heeft u aanvullende ondersteuning of advies nodig? Dan kunt u informatie opvragen bij De Groene Grachten via info@degroenegrachten.nl. Vermeld hierbij in het onderwerp “Buurtaanpak Wassenaar” en in de tekst in welke wijk u woont.

Diervriendelijk isoleren

Het is belangrijk om isolatie van je woning diervriendelijk (natuurinclusief) uit te voeren. Wilt u uw woning isoleren? Neem dan vooraf aan de isolatie contact op met de gemeente. Gemeente Wassenaar is bezig om isolatie zo diervriendelijk mogelijk te maken. Bekijk meer informatie over diervriendelijke isoleren

Energiehulp Wassenaar

Heeft u moeite om de energierekening te betalen en woont u  in een slecht geïsoleerde woning? Dan kunt u in Wassenaar de Energiehulp inschakelen. De Energiehulp helpt u gratis om uw huis energiezuiniger te maken. Makkelijk en snel. Kijk op Energiehulp Wassenaar voor meer informatie en om een afspraak te maken.

Hoe u óók mee kunt doen met de initiatieven om te isoleren in uw buurt

Per buurt zijn we als gemeente in samenwerking met inwoners bezig met opstellen van uitvoeringsplannen. In 2023 is dit opgesteld voor de eerste 4 buurten: De Paauw, De Kieviet, Drie Papegaaien en Nieuw Wassenaar. Hierna volgen andere buurten. De gemeente hanteert de volgende planning voor de buurtaanpak:

JaartalBuurten
2023De Kieviet
Drie Papegaaien
Nieuw Wassenaar
De Paauw
2024Oostdorp
Zijlwetering en Haven
Groot Deijleroord en Ter Weer
Weteringpark
Den Deijl
Kerkehout
Dorp Wassenaar
2025Duindigt met Groenendaal
Verspreide Huizen Duinrell en Wassenaarse Slag
Verspreide Huizen Meijendel
Rijksdorp met De Pan
Oud-Clingendaal
Klingenbosch
Maaldrift
Verspreide huizen Raaphorst en in poldergebieden
Oud-Wassenaar
Verspreide huizen Eikenhorst

Meedenken over het buurtisolatieplan

Woont u in een buurt waar we in 2024/2025 gaan starten met het opstellen van het buurtisolatieplan, en wilt u graag meedenken? 

Meld u aan

Heeft u een vraag? Stuur dan een mail naar energietransitie@wassenaar.nl.